home | monica | balqana | folklab | VIOOL-NWS

 

we are updating this site (2018!)

TWM | Tonica Wereldmuziek 

 

VIOOL NIEUWSBRIEF
vioollessen  seizoen 2018-2019

Aug. 2006 - Opus 1, deel 1

Mei 2018 - Opus 1, deel 2

In deze editie
Sign Up
Meer informatie
Beste Violisten

Hierbij de Viool Nieuwsbrief voor het seizoen 2018-2019.

Veel van jullie zie ik regelmatig bij workshops of seminars, coachingen of muziek-& vioollessen in Zaandam ! 

Mijn lessen zijn voornamelijk gericht op volwassenen. Naast aandacht voor algemene viooltechniek, bied ik repertoirestudies aan in diverse traditionele volksmuziek, folk- en wereldmuziek stijlen. De expertise is breed.

Mijn hart gaat uit naar de Oost-Europese Balkan-en Gypsy stijlen , verschillende Joodse muziekstijlen (klezmer & sefardisch-orientaals)chen tegenwoordig ook de Mediterrane en Arabo-Orientaalse muziekstijlen.

In deze nieuwsbrief vind je informatie over mijn lessen. Ook staan er tips over vioolzaken en info over samenspelen!


Monique Lansdorp
Tonica Wereldmuziek

LESMOGELIJKHEDEN:

 

WAAR? : ZAANDAM,NIJMEGEN of DRIEBERGEN (parkeren voor de deur /OV idem)
WANNEER?: op afspraak
WAT? : individueel of in klein ensemble
Repertoire , Stijl, Techniek, Improvisatie, Arrangeren ( bv.introductie in verschillende wereldmuziekstijlen  
BEL (06-34889287) of MAIL (mltonica@gmail.com)
voor een proefles!
 
 In principe geef ik vioolles, maar andere muzikanten zijn ook welkom voor oefening in ritmes, improvisatie-techniek of repertoire .
Mijn lessen zijn breed van opzet. Je kunt zelf aangeven hoe of waaraan je wilt werken en met welke frequentie.
Kom je van ver, dan zijn lessen van anderhalf of twee uur vaak een oplossing. Een serie opeen-volgende lessen werkt goed wanneer je meer feedback en follow -up wilt. Bij vioolles zal automatisch ook veel aandacht zijn voor streektechniek, toonvorming en houding.
 
Uiteraard is het ook mogelijk per halfjaarlijks/ jaarlijks seizoen regelmatig te lessen .
 

 
les
MOGELIJKHEDEN & SPELREGELS voor lessen
miv. 1 januari 2018

Er zijn diverse lesmogelijkheden.
Voor meer detail informatie mail naar :
mltonica@gmail.com
 

Lesprijzen volgens de richtlijnen van de toonkunstenaarsbond (KNTV). 
 

 
rep
Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden om aan traditioneel en wereldmuziek- repertoire te komen., te beginnen met zelf uitschrijven! Inmiddels biedt het internet veel uitkomst. Je kunt altijd beginnen met het raadplegen van google , als je specifiek repertoire zoekt. Informatie over muziekstijlen, online bladmuziek, online opnames (mp3), of artikelen over de geschiedenis van een stijl. Hieronder vind je enige aanknopingspunten om te starten. Let wel: het kan wat tijd gaan kosten, als je eenmaal surft!!!


studie
Gehoortraining is voor een violist van het grootste belang. Weten waar de tonen zitten op je instrument; op welke snaar en met welke vinger je een noot speelt en hoe zuiver je hem kunt raken.Het is allemaal een kwestie van trainen. Het komt zelfs bij de besten niet vanzelf aanwaaien. Solfege heet dit onderdeel in de muziek.
Aangezien we in ons nederlandse schoolbestel bedroevend weinig muzikale vorming meekrijgen, zul je deze kennis zelf moeten aanvullen. Je hebt het beslist nodig als violist daar je volledig op je kennis en je gevoel moet vertrouwen en niet zoals wanneer je bij een piano een losse toets aanslaat altijd nog wel een goed klinkende toon hoort!
Bij goed vioolspel horen ook een aantal theoretische aspecten. Wanneer je daar aandacht aan besteed, ga je waarschijnlijk gerichter studeren en heb je de muziek sneller onder de knie!

spel
Mijn lessen zijn sterk gericht op Samenspel . Musiceren gaat niet vanzelf en is als het leren van een nieuwe taal!
Oefening baart kunst, derhalve bied ik  regelmatig mogelijkeden aan voor  samenspel via workshops, cusussen en masterclasses.
 
Check www.folklab.nl voor de meest actuele mogelijkheden in binnen- en buitenland.
er komend najaar aardig wat workshops, eendagscursussen en

Meer Informatie ook via:
Tonica Workshop Nieuwsbrief

 
 
stok
De tien geboden van het viool onderhoud:
1.Een goede kist is het halve werk
2.Neem nooit een risico, berg je viool altijd veilig weg, ook als je een pilsje gaat halen!
3.Veilig Vervoer, dus niet op de fiets aan het handje (murphy slaat toe!), nooit op de kop in de auto en altijd meenemen als je nog even ergens gaat eten na afloop!
4.Repareer niet zelf, tenzij je er verstand van hebt. Vraag goed advies en breng je viool naar een vioolbouwer. Voor een lijst van vioolbouwers , kijk bij de linkerlinks.
5.Hars je stok, als je hem in de kist opbergt. Dan trekt de hars er lekker in voor de volgende keer. Hars vooral punt & slof; het verspreidt zich wel over de hele stok als je weer gaat strijken.
6. Poets je viool en verwijder de hars regelmatig van het bovenblad, anders krijg je " vioolplak". Is vies en houdt de klank tegen (itt wat de Hongaarse zigeuners beweren).
7.Maakje snaren regelmatig schoon met een doek. Door transpiratie van je vingers kunnen ze slijten (soms zelfs roesten). Vervang ze bijtijds en houdt de oude set als reserve.
8.Informeer jezelf over snaar-soorten en snaar-typen. Soms krijg je het beste resultaat door verschillende snaarsoorten te mixen. Zoek uit welke klank jij mooi vindt op je viool. Meer info over merken en prijzen vind je op de site van Bert Boon.
9.Verwijder het stof van eeuwen uit de binnenkant van je viool door droge rijst in het instrument heen en weer te schudden. Via de F- gaten krijg je het er zo weer uit, met stof!
10. Houdt in de gaten of je viool niet te heet ligt(in de auto)of in de zon. Zorg in de winter voor een nat sponsje in de kist: te droge lucht kan scheuren in het hout veroorzaken!

Heb je vragen?
mail me of
kijk op de site van Bert Boon voor informatie.
Snaren bestellen gaat bij hem heel snel.Ligt de volgende dag per post op de mat. Strijkstok opsturen om te beharen , ook geen probleem.
bouw
In het Atelier voor Muziek en Ambacht worden cursussen georganiseerd in het bouwen van snaarinstrumenten. Daarnaast worden in opdracht nieuwe instrumenten gebouwd (oa. middeleeuws instrumentarium) en reparaties gedaan, voor zover de tijd het toelaat. Sinds Sinds 1 september 2005 is het atelier gevestigd op: Donkerstraat Dertien, 3511 KB Utrecht. Er is tevens een winkelgedeelte waar snaren, instrumenten en toebehoren verkocht worden.
Openingstijden: dinsdag & woensdag 13.30-17.30 uur / donderdag avond 19.00-21.00 uur. (030-2367989)

mic
Ga er vanuit dat akoestisch spelen altijd het beste is! Soms kom je echter in situaties dat je echt versterkt moet worden. Dan is een gewone microfoon op een standaard de volgende optie. Veilig want je kunt eventueel wegdraaien!! (microfoontechniek....). Er zijn tegenwoordig vele systemen: met een snoer, zonder een snoer(zender), direct op je instrument bevestigd, of (trad) op een standaard. Belangrijk daarbij is om te weten: versterk je via een element(pickup) of via een microfoon? Grofweg gezegd versterkt een microfoon je totale vioolgeluid en een element een deel van je vioolgeluid. Daar zit dus verschil in geluidskwaliteit hoewel ze tegenwoordig erg goede elementen in de handel hebben. Het hangt er gewoon vanaf wat je wilt en waarvoor je het versterkt geluid gebruikt.
Een voorbeeld van een goede pickup: Headway maakt een systeem voor pickups (viool-altviool en cello) met een verbluffend resultaat en een groot gemak in gebruik. Een soort band die je om de viool aanbrengt en via klittenband vastzet. In de band zitten een aantal piezo-elementjes die het bovenblad raken. Ik kan het aanraden.

Interessante sites
Bowed Electricity
Online college Popschool Maastricht
Electric violin info uit de Wikipedia.
Versterking voor viool Bert Boon vioolsite (toebehoren/elect.versterking)

 
pandemonium
HET GROTE PANDEMONIUM.... oftewel SESSIE ZONDER PRESSIE: Om al die bloedig gestudeerde muziek van lessen, workshops en repetities eens ongedwongen samen door te spelen en te zingen, zonder stress en zonder optreedvrees, maar gewoon gezellig met een glaasje wijn erbij! Voor een meer gedetailleerd voorstel voor het recept zie: Workshop-Nwsbrief.

Tussen 13. 00-17.00 uur: workshop(s)
Instrumentaal repertoire / Zang repertoire / Sessiekneepjes
Vanaf 19.00 uur: Optredens en Jammen Je kunt een verzoeknummer indienen als je wilt.(wordt wel tevoren bekeken op haalbaarheid) De lijst komt ter inzage op internet (oa. Oost & Westeuropese volksmuziek, balkanliedjes, klezmer, nummers uit beer- & meeraak ) Sluiting rond 22.30 uur Dus kom gezellig langs voor:
WORKSHOPS - SESSIE - OPEN PODIUM - SAMENSPEEL FESTIVAL - LEKKER LUISTEREN - ZINGEN -

Dit is een ontwerpprogramma, veranderingen voorbehouden.

Schrijf vast in je agenda:
Zondag 5 november: Pandemonium van Zeist
Plaats van handeling:
Dienstencentrum DE TULP, Bergweg 1 (3701JJ) Zeist. (parkeren geen probleem)
Deelname mogelijkheid:
Hele dag (incl. workshops, materiaal,soep en zopie, koffie-thee, avondsessie) of
Sessie vanaf 19.00 uur:(koffie en drankje inbegerepen)
Docenten/coaching:
M. Lansdorp / R. Rosendal/ S.Kekanovic

 
kollektief
Al doende leert men.

Het principe van de leerling die achterin met het orkest meespeelt, is vanouds de manier in de traditionele muziek om het vak te leren. Wij zijn dat een beetje verloren in het Westen, met onze bladmuziek, audio , video en computers. Maar een stijl leer je nog steeds het beste door ervaring in gehoortraining en feeling voor timingen. Dansant spelen , vergt een goede beheersing van je instrument, kennis van de dansvormen en beheersing van de muziekstijlen.
Het Muzikanten Kollektief is hierin gespecialiseerd. Zij begeleidt internationaal traditionele dansen en heeft zich de laatste 20 jaar toegelegd op Oost-Europees materiaal.
Door jarenlange studie en veldwerk is een breed repertoire opgebouwd bij de leden van het ensemble. Om deze vaardigheden te kunnen trainen, geeft het Kollektief af en toe de gelegenheid aan muzikanten om een gedeelte van een dansavond (discreet)mee te spelen en in de praktijk te ervaren, wat een dansmuzikant moet kunnen. Een soort stage dus.
Vaak komt zo'n actie voort uit een van mijn workshops of vioollessen, waar we het materiaal goed kunnen voorbereiden. Ook getalenteerde jonge muzikanten spelen soms op uitnodiging mee.

Geinteresseerd hoe het werkt? meer weten
Voor speellijst van het Kollektief: klik hier
oversloot
In het voorjaar van 2006 vonden een tweetal samenspeelmiddagen plaats in Studio" OverSloot " in Landsmeer. Vanuit de kursisten kwam de wens om volgend seizoen frequenter samen te gaan spelen. Gedacht wordt aan een kleine bezetting: accordeon, klarinet, sax, gitaar, bas, percussie, een of twee viool(en), fluit, zang. Idee is om eens per twee a drie weken met dit leerorkest te werken aan repertoire.Er wordt regelmatig (maandelijks of tweemaandelijks) olv.een professionele docent gewerkt voor de nodige feedback. Om een goede start te geven wordt de eerste bijeenkomst gecoached door M.Lansdorp en is iedereen in principe welkom. Daarna wordt met de muzikanten, die op deze basis door willen, verdere afspraken gemaakt.

Interesse? Neem dan eens contact op met:
Info: Zlatojamovic of met Willem Versloot
Studio:Kanaaldijk 106,( 1121 NZ ) Landsmeer
Telefoon: 020-6314326 / 06-23997735
Eerste bijeenkomst: vrijdag 29 september van 19. 00-22.30 uur
Coaching: M.Lansdorp /R. Rosendal
mandol
In principe geef ik vioolles, maar andere muzikanten zijn even welkom. Met (neven)instrumenten als de mandoline, contrabas en klein percussie kan ik aardig uit de voeten. Ik kan je daarin zeker op weg helpen met een paar introductielessen en verder verwijzen naar collegas, als je ermee verder zou willen.
Ook als je geen viool speelt, ben je welkom voor repertoire-studie (Klezmerstukken, Bulgaarse muziek en/of Hongaarse muziek bv) en improvisatie-technieken. Ik kan je de weg wijzen hoe je diverse stijlen moet aanpakken en programmas kunt samen stellen, uiteraard met beperkte instrument-technische informatie.

IDEE?
Neem eens kontakt op of mail me
voor meer informatie
bookstore
Voor het reguliere(klassieke) viool onderwijs bestaat heel veel bladmuziek. En er komen steeds nieuwe en erg leuke methodieken bij! Volksmuziek en wereldmuzieknotaties zijn tegenwoordig ook steeds meer te vinden. Wat echter blijft, is de bijkomende (orale) kennisoverdracht van stijl, uitvoering, versiering: de kneepjes van het vak. Geluidsdragers kunnen daar uitkomst brengen (mp3tjes en cd's). De oeroude methode van man tot man ...voorspelen/ naspelen...in les of workshop, werkt altijd nog het best! Wat daarbij goed kan helpen, zijn basisnotaties , waarbij vorm en harmonie van een stuk duidelijk genoteerd zijn zonder een wirwar aan versieringsnotaties..

Tonica Wereld muziek heeft een aantal boekwerkjes geproduceerd van eerdere workshops en kampen. Het betreft Balkan- en Klezmermelodieen met bijbehorende oefen CD's. Een of tweestemmig genoteerd en voorzien van accoordsymbolen. Deze zijn op verzoek te leveren.


Contact & Bestelling: Tonica Wereldmuziek
Informatie Internet: Tonica Bookstore
vioolkat
Voor wekenlijkse vioollessen aan kinderen en reguliere klassieke les aan volwassenen, op viool en fluit, verwijs ik naar de rest van mijn muzikale familie. Neem gerust contact op met mijn broer Dries(dirigent, violist) en/of mijn zus Chris (fluitiste) .

Waar: Driebergen
Wanneer: dinsdags va.14.30 uur
Docent: Dries Lansdorp
Wat: reguliere vioolles volwassenen en kinderen
projecten klassieke symfonie bezetting en filmmuziek
Meer weten

Waar: Almere-Buiten
Wanneer: op afspraak
Docent: Chris Lansdorp
Wat: picolo-,(alt)dwarsfluit-les, workshops voor fluitensemble
Meer weten

 
eend
Er zijn nog twee andere Nieuwsbrieven uitgebracht in juli-augustus 2006 door Tonica Wereldmuziek.
Alle brieven staan online inmiddels.
Abbonneren kost niks, gewoon even inschrijven via een mailtje.

Nieuwsbrief: Tonica Workshops
Nieuwsbrief: Concert & Tournee
Deze Vioolbrief: Viool Nieuwsbrief
Inschrijven: subscribe en de naam van de nieuwsbrief.

 

Dat was het voorlopig weer. Veel plezier met de informatie van deze Nieuwsbrief. Heb je nog vragen, dan kun je me op onderstaand mailadres bereiken. Graag tot ziens op les of op een van de bovengenoemde activiteiten.

*nihil obstat*

 

Met muzikale groet
Sincerely,

 

 

de juf
Monique Lansdorp

[TWM]
Tonica Wereldmuziek
mltonica@gmail.com
                                      +31 6 34 88 92 87
 
Print